ActiveCapaign vs Autopilot visual

Je wilt met email marketing beginnen, maar je hebt geen idee met welk programma je wilt gaan werken. Hoe kan het ook anders, er is zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Als je nog geen idee hebt wat je van een marketing automation platform wilt, is het een must dit uit te zoeken voordat je geld gaat investeren. Dit artikel kan je daar bij helpen.

De volgende stap is verschillende softwareoplossingen met elkaar te vergelijken. In dit geval ActiveCampaign en Autopilot. Wat past beter bij jouw bedrijf? Welke heeft de meeste functionaliteit? Je komt er achter als je doorleest.

Waar kijken we naar

ActiveCampaign is een CRM programma in combinatie met een uitgebreid email marketing platform. Autopilot is gelimiteerd tot een email marketing platform die de mogelijkheid bied met enkele CRM programma’s gekoppeld te worden. Om de vergelijking eerlijk te houden gaan we het alleen hebben over email marketing functionaliteit.

E-mails templates bouwen

De dagen dat je simpele tekst emails ontving zijn voorbij. Deze zijn vervangen door mooi geformatteerde emails met plaatjes, logo’s en mooie designs.

Beiden platformen bieden dan ook een ruim aanbod van templates die naar wens aangepast kunnen worden met een erg handig drag en drop systeem.

Maar je kunt ook je creativiteit de vrije loop laten gaan en zelf je template lay-out bedenken. Ook is er veel handige extra functionaliteit terug te vinden. Denk hierbij aan een RSS feed, waarmee je automatische nieuwe blog artikelen kan delen.

Email templates bouwen met een simpel drag and drop systeem

Zowel ActiveCampaign en Autopilot voldoen hier aan de verwachtingen en presenteren in onze mening op een gelijk niveau.

Geautomatiseerde emails

Dan nu de kern activiteit, email marketing automation. Ondanks dat beide software pakketten in dit opzicht compleet anders zijn opgezet doen ze niet voor elkaar onder in functionaliteit.

Bij zowel ActiveCampaign als Autopilot heb je om te beginnen een groot aantal voor opgezette geautomatiseerde emails flows. Deze kunnen uiteraard naar wens aangepast kunnen worden wat veel tijd kan besparen. Maar je kunt net als met de email templates ook met een blanco scherm beginnen en je creativiteit de vrije loop laten.

Autopilot

Autopilot heeft voor het opzetten van de geautomatiseerde emails een drie dimensionale structuur. Je kunt vanuit een punt meerdere acties laten ontspringen (zie figuur 1). Dit geeft een lekker vrij gevoel als je je email flows aan het opzetten bent. Ook zijn er voldoende opties om externe platforms te koppelen.

Autopilot automatische email flow voorbeeld

ActiveCampaing

ActiveCampaign heeft een lineaire structuur om je geautomatiseerde emails op te zetten (figuur 2). Dit voelt misschien iets minder vrij maar bied een gestructureerde manier van het opzetten van automatische processen.

ActiveCampaign automatische email flow voorbeeld

Oordeel

Binnen ActiveCampaign Manager hebben we uitgebreid met beide platformen gewerkt, en dit blijft een lastig oordeel. Autopilot voelt hier heel vrij en creatief, terwijl je met Activecampaing gestructureerder aanvoelt en meer functionaliteit hebt.

Dit komt, dan ook neer op de voorkeur van de gebruiker, hoewel de extra functionaliteit van ActiveCampaign erg van pas kan komen.

Rapportage

Als je eenmaal je geautomatiseerde email flows klaar hebt staan en je lijst is lekker aan het groeien, wil je natuurlijk weten hoe effectief je email campagnes zijn. Uiteraard hebben beiden systemen uitgebreide rapportage mogelijkheden, die geen van beiden voor elkaar onder doen.

Meten is weten!…zo ook met email marketing

In ActiveCampaign en Autopilot kun je op verschillende niveaus naar je mailing kijken. Van het grote overzicht op campagne niveau, tot helemaal ingezoomd op de individuele email.

Zo is het heel gemakkelijk alles in je automatische emails te optimaliseren, van de flows tot de mailing zelf.

Prijsvoering

Dan een heel belangrijk punt, hoe veel gaat het je kosten. Bij dit soort systemen zijn de kosten altijd afhankelijk van de lijst grootte. De prijzen die hier staan zijn dan ook tot 500 contacten. Perfect voor het starten van jouw email marketing avontuur.

Kies je voor alleen email marketing heeft ActiveCampaign een mooie instapprijs van 9 dollar per maand. Autopilot overtrof dit voor kort met een prijs van 1 dollar per maand, tot ze plots besloten de prijs omhoog te krikken naar 50 doller. Dit laatste was voor ons bij ActiveCampaign Manager, en enkele van mijn klanten de rede over te stappen naar ActiveCampaign.

Alleen voor het geld overstappen?

Nee wij hebben heb hier zelf eerst goed over nagedacht, en onze kanten goed over geïnformeerd en de volgende aspecten waren ook met het oog op de toekomst doorslaggevend.

  • 9 dollar vs. 50 dollar
  • Email marketing functionaliteit is hetzelfde
  • ActiveCampaign met CRM module kost 50 dollar!
  • Externe CRM module voor Autopilot nog eens 25-75 dollar

Conclusie

Onze conclusie is dan ook dat voor startende ondernemers ActiveCamaign de beste keuze is.

Deze doorslag komt aan de ene kant door de prijsvoering. En aan de andere kan, omdat ActiveCampaign de mogelijkheid bied tot gecombineerde email automation en CRM. Dit heeft een groot voordeel, aangezien meer programma’s meestal meer hoofdpijn opleveren, hoe goed de integratie ook is.

Uiteraard blijft dit een persoonlijke keuze, maar je maakt hem voor een lange tijd dus denk er goed over na. Wil je nog extra informatie in winnen, bij ActiveCampaign Manager zit er altijd iemand voor je klaar. Neem gerust contact op.


© Copyright - ActiveCampaign Manager

Marketing Automation voor het MKB?

Ben jij ook benieuwd wat je met Marketing Automation kunt doen? Download de brochure!

Houd je inbox in de gaten, je download is onderweg.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!